7 waardevolle tips voor het verkopen van verhuurde appartementen en huizen

Gepubliceerd op 23 May, 2023

Deel artikel
Anastasia Shirshova
Vastgoedmakelaar

Of u nu een ervaren vastgoedinvesteerder bent met meerdere eigendommen of eigenaar van slechts een appartement, er zijn verschillende situaties waarin u zou kunnen overwegen om een verhuurd pand te verkopen. Misschien wilt u uw investeringsportfolio herstructureren, geld vrijmaken voor andere zakelijke kansen of gewoonweg afstand doen van de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het beheer van een opbrengsteigendom. Het verkopen van een verhuurd pand kan ook logisch zijn als u merkt dat uw eigendom grote renovatie nodig heeft, als u een hoogwaardige verkoopopbrengst kunt realiseren, of als u wilt profiteren van gunstige marktomstandigheden.

Echter, het succesvol verkopen van een verhuurd pand gaat verder dan de gebruikelijke verkoopprocessen. Het vereist een grondige planning, een diepgaande kennis van de markt en effectieve communicatie met huurders en potentiële kopers. In dit artikel delen we waardevolle tips en strategieën die u kunnen helpen bij het verkopen van een verhuurde woning of appartement, zodat u de complexiteit van het proces beter begrijpt en de best mogelijke resultaten kunt behalen met meer kennis en ervaring.

Ontvang prijsopgaven van de beste vastgoedmakelaars in jouw buurt
zoeken

1. Breng huurders op de hoogte

Informeer uw huurders tijdig over uw plannen om het pand te verkopen, eventueel met de hulp van een tussenpersoon. Open communicatie met uw huurders is niet altijd simpel, maar noodzakelijk voor beide partijen. Het zal de huurders geruststellen en zal bijdragen aan een soepeler verkoopproces. Schakel een professionele bemiddelaar in indien nodig: een vastgoedmakelaar kan fungeren als een neutrale tussenpersoon tussen de huurder en verhuurder tijdens het verkoopproces. Deze neutraliteit kan helpen om moeilijke gesprekken aan te gaan en de spanningen die soms kunnen ontstaan tussen huurder en verhuurder te verminderen.

2. Organiseer en documenteer

Verzamel alle relevante documentatie met betrekking tot het pand, zoals huurovereenkomsten, financiële gegevens, onderhoudsrecords en eventuele renovaties. Deze documentatie zal potentiële kopers vertrouwen geven en hen helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

3. Evalueer huurovereenkomsten

Analyseer de bestaande huurovereenkomsten grondig en communiceer duidelijk met potentiële kopers over de huidige huursituatie. Bespreek details zoals huurtermijnen, huurverhogingen en eventuele speciale clausules zoals voorkooprecht of verminderd bedrag van de huurwaarborg. Het is belangrijk dat potentiële kopers goed geïnformeerd zijn over de bestaande huurders en de lopende huurovereenkomsten.

4. Zorg voor juridische documentatie

Het is essentieel om de juiste juridische zaken in orde te maken bij het verkopen van een verhuurd appartement. Als er geen plaatsbeschrijving is opgesteld bij aanvang van de huurovereenkomst, is het raadzaam om dit alsnog te laten doen voordat u het pand verkoopt. Een plaatsbeschrijving documenteert de staat van het appartement en kan van belang zijn bij eventuele geschillen.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een huurwaarborg aanwezig is. De huurwaarborg biedt bescherming voor zowel de huurder als de nieuwe eigenaar en als deze bescherming er niet is, dient u dit tijdig te melden aan de kopers – toekomstige eigenaars.

Een andere cruciale stap is om het huurcontract schriftelijk af te sluiten en te registreren. Een schriftelijk huurcontract legt de afspraken tussen de huurder en verhuurder vast en zorgt voor duidelijkheid over de rechten en verantwoordelijkheden van beide partijen.

Door de juiste juridische documentatie in orde te maken, zoals het opstellen van een plaatsbeschrijving, het regelen van een huurwaarborg en het schriftelijk afsluiten en registreren van het huurcontract, kunt u mogelijke juridische complicaties voorkomen en een soepele verkoop van het verhuurde appartement bevorderen. Het is raadzaam om hierbij advies in te winnen bij een vastgoedmakelaar die zal uw dossier integraal nakijken ervoor te zorgen dat er geen addertjes onder het gras zitten.

5. Bepaal een correcte vraagprijs

Een correcte prijszetting voor opbrengsteigendommen is van cruciaal belang. Het trekt potentiële professionele kopers aan, maximaliseert de interesse en biedingen, en zorgt ervoor dat u een optimale return on investment behaalt. De professionele kopers zullen enkel bieden als ze aan de correcte marktprijs kunnen aankopen en bij te hoge prijs gaan ze verder op zoek naar andere opportuniteiten. Met de expertise van een ervaren vastgoedmakelaar kunt u de juiste prijs bepalen, rekening houdend met de marktomstandigheden, de huurinkomsten en de staat van het pand.

Het bepalen van de waarde van een verhuurde woning of appartement is over het algemeen complexer dan de waardebepaling van een gewoon huis. Vastgoedmakelaars met specialisatie in opbrengsteigendommen hebben uitgebreide kennis van de markt en beschikken over tools en vergelijkingsgegevens om een realistische waardeinschatting te maken en vraagprijs te bepalen.

6. Investeer in onderhoud en presentatie

Zorg ervoor dat het pand goed wordt onderhouden en aantrekkelijk wordt gepresenteerd aan potentiële kopers. Investeer indien nodig in kleine verbeteringen en repareer eventuele gebreken. Een goed onderhouden pand zal de waarde ervan verhogen en een positieve indruk achterlaten bij potentiële kopers.

7. Zorg voor effectieve marketing

Werk samen met uw vastgoedmakelaar om een effectieve marketingstrategie op te zetten. Maak gebruik van online vastgoedplatforms, sociale media en netwerk van uw vastgoedkantoor om uw verhuurde pand onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Een vastgoedmakelaar zal u helpen om specifieke voordelen van uw opbrengsteigendom te bepalen, zoals goede ligging of mooi terras en daarna zorgen dat alle voordelen worden.

Werk met een ervaren vastgoedmakelaar

Het verkopen van een verhuurd pand kan complex zijn, met verschillende juridische en financiële aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Het is essentieel om een ervaren vastgoedmakelaar in te schakelen die bekend is met het verkopen van verhuurde panden. Vastgoedmakelaars hebben de kennis en expertise om u door het proces te begeleiden, onderhandelingen te voeren en ervoor te zorgen dat u de beste prijs en voorwaarden krijgt.

Bent u op zoek naar een goede vastgoedmakelaar? De Vastgoedkoning is een vastgoedmakelaar die werkt met prijsvaste verkooppakketten. De makelaars van De Vastgoedkoning maken gebruik van moderne reclametechnieken om uw eigendom snel en tegen de beste marktprijs te verkopen.

Tip! Bekijk de Top 10 vastgoedmakelaars bij u in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze vastgoedmakelaar
deVastgoedkoning.be
9,2 (23)
Maak kennis met de Vastgoedkoning, de vastgoedmakelaar met prijsvaste verkooppakketten.

Ons kantoor heeft een unieke manier van werken. Verkoop uw woning, grond of appartement met prijsvaste verkooppakketten in plaats van variabele commissies.

Ons meest gekozen ALL-IN verkooppakket t.w.v. 4.450 euro (incl.btw) komt vaak voordeliger uit dan wat de meeste makelaars met klassieke commissie vragen. Alle diensten van een klassieke vastgoedkantoor zijn inbegrepen: van samenstelling van verkoopdossier en wettelijk verplichte attesten tot bezoeken met kandidaat kopers.

Bovenop maken we het verschil met tal van nieuwe moderne reclametechnieken die we inzetten om uw eigendom sneller en aan de beste marktprijs te verkopen.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat uw specifieke wensen zijn.