Hoe bepaalt u het budget bij het kopen van een huis?

Gepubliceerd op 19 May, 2023

Deel artikel
Anastasia Shirshova
Vastgoedmakelaar

Het kopen van een huis is een belangrijke financiële beslissing die zorgvuldige planning en budgettering vereist. Of u nu van plan bent uw oude woning te verkopen of een lening wilt aangaan bij een bank, het is essentieel om uw budget goed te bepalen voordat u op zoek gaat naar een nieuwe woning. Hier zijn enkele belangrijke stappen en overwegingen om u te helpen bij het bepalen van uw budget.

Ontvang prijsopgaven van de beste vastgoedmakelaars in jouw buurt
zoeken

1. Evaluatie van uw financiële situatie

Begin met het evalueren van uw huidige financiële situatie. Breng uw inkomsten, uitgaven en schulden in kaart. Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld van uw maandelijkse cashflow en uw vermogen om hypotheekbetalingen te doen.

2. Verkoop van een oude woning

Als u van plan bent uw oude woning te verkopen, is het belangrijk om een professionele schatting van de waarde te verkrijgen. De meeste vastgoedkantoren bieden deze service gratis aan. Een schatting door een vastgoedkantoor biedt doorgaans meer betrouwbaarheid en nauwkeurigheid dan een schatting via immosites online. Vastgoedexperts hebben diepgaande kennis van de lokale markt en kunnen rekening houden met specifieke factoren die van invloed kunnen zijn op de waarde van uw woning, zoals de locatie, het type woning, de staat van onderhoud en andere relevante aspecten.

3. Beslissen over een lening

Als u een lening wilt aangaan bij een bank, is het belangrijk om uw kredietwaardigheid te controleren voordat u het aanvraagproces start. Verbeter uw kredietwaardigheid indien mogelijk door uw schuldenlast te verminderen en tijdig uw rekeningen te betalen. Dit zal u helpen om een gunstigere rente en voorwaarden te verkrijgen.

4. Hypotheeklening berekenen

Gebruik online hypotheekrekenmachines of raadpleeg een hypotheekadviseur om een idee te krijgen van het bedrag dat u kunt lenen op basis van uw inkomen, schulden en andere financiële verplichtingen. Dit zal u helpen bij het bepalen van uw budget en de maximale prijsklasse van de woningen die u kunt overwegen.

5. Overige kosten en bijkomende uitgaven

Houd bij het bepalen van uw budget rekening met andere kosten en bijkomende uitgaven, zoals registratierechten, notariskosten, makelaarskosten (bij verkoop van uw oude woning), verhuiskosten en eventuele renovatie- of herstelkosten voor de nieuwe woning. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en moeten worden opgenomen in uw budgetplanning.

6. Maandelijkse hypotheeklasten

Zorg ervoor dat u rekening houdt met uw maandelijkse hypotheeklasten bij het bepalen van uw budget. Een algemene vuistregel is dat uw totale woonkosten, inclusief hypotheek, verzekeringen en belastingen, niet meer dan 30% van uw maandelijkse inkomen mogen bedragen.

Heeft u hulp nodig bij de aankoop of verkoop van een huis? Of wilt u een gratis en vrijblijvende waardebepaling van uw huidige woning? Neem dan contact op met De Vastgoedkoning.

Tip! Bekijk de Top 10 vastgoedmakelaars bij u in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze vastgoedmakelaar
deVastgoedkoning.be
9,2 (23)
Maak kennis met de Vastgoedkoning, de vastgoedmakelaar met prijsvaste verkooppakketten.

Ons kantoor heeft een unieke manier van werken. Verkoop uw woning, grond of appartement met prijsvaste verkooppakketten in plaats van variabele commissies.

Ons meest gekozen ALL-IN verkooppakket t.w.v. 4.450 euro (incl.btw) komt vaak voordeliger uit dan wat de meeste makelaars met klassieke commissie vragen. Alle diensten van een klassieke vastgoedkantoor zijn inbegrepen: van samenstelling van verkoopdossier en wettelijk verplichte attesten tot bezoeken met kandidaat kopers.

Bovenop maken we het verschil met tal van nieuwe moderne reclametechnieken die we inzetten om uw eigendom sneller en aan de beste marktprijs te verkopen.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat uw specifieke wensen zijn.