Bespaar geld bij het verkopen van uw huis: slimme tips voor beginnende verkopers

Gepubliceerd op 26 May, 2023

Deel artikel
Anastasia Shirshova
Vastgoedmakelaar

Het verkopen van een huis brengt vaak verschillende kosten met zich mee, zoals makelaarscommissies, kosten van verplichte attesten en keuringen of overbruggingskredieten. Gelukkig zijn er manieren waarop u deze kosten kunt beheersen en geld kunt besparen tijdens het verkoopproces. In dit artikel delen we enkele handige tips om u te helpen bij het minimaliseren van de uitgaven en het maximaliseren van uw winst.

Ontvang prijsopgaven van de beste vastgoedmakelaars in jouw buurt
zoeken

Vergelijk makelaarskosten

De meeste verkopers kiezen ervoor om een makelaar in te schakelen om hen te helpen bij het verkopen van hun huis. In dit geval is het verstandig om de tarieven van verschillende makelaarskantoren te vergelijken voordat u een keuze maakt. Let niet alleen op de commissie, maar kijk ook naar de diensten die ze aanbieden: op welke immosites zal de advertentie verschijnen? Werkt het vastgoedkantoor met een professionele fotograaf? De meeste makelaars werken op basis van een commissie, wat betekent dat zij een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis in rekening brengen. Dit percentage kan variëren van 2% tot 3% van de verkoopprijs en daarbovenop wordt 21% btw aangerekend. Er zijn ook vastgoedkantoren, zoals De Vastgoedkoning, die met verkooppakketten werken aan vaste prijs in plaats van percentuele commissies. De prijs van zo’n verkooppakket komt vaak voordeliger uit dan de procentuele commissie en 21% btw is altijd inbegrepen.

Doe zelf kleine reparaties en klusjeswerk

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis in goede staat verkeert voordat u het te koop aanbiedt. Kleine reparaties en cosmetische verbeteringen kunnen helpen om de waarde van uw woning te verhogen. Door zelf enkele klusjes te doen, kunt u de kosten van het inhuren van professionals vermijden. Een goed onderhouden woning trekt bovendien meer potentiële kopers aan, wat de verkoopkansen vergroot.

Bespaar op kosten van verplichte attesten

Het is vaak voordeliger om verplichte attesten zoals asbestattest (vanaf 500 euro) of energieprestatiecertificaat (EPC) (vanaf 250 euro) te bestellen via de vastgoedmakelaar waarmee u gaat samenwerken. Vastgoedprofessionals bestellen meerdere attesten en kunnen daarom genieten van de voordelige tarieven van hun leveranciers. Bij sommige vastgoedkantoren krijgt u zelfs een EPC-attest of elektrische keuring gratis bij verkoop.

Rente- en kostenlast overbruggingskredieten

Met een overbruggingskrediet kunt u het nieuwe huis kopen voordat het oude huis verkocht is. Nadeel is dat overbruggingskredieten hogere rentetarieven hebben dan reguliere hypotheken. Bovendien betaalt u extra dossierkosten. Dit kan extra kosten en verhoogde financiële druk met zich meebrengen. Hou hiermee rekening en bespreek het zeker met uw vastgoedmakelaar bij opstart van de verkoop en het bepalen van de verkoopstrategie. Zorg dat u tijdig begint met verkoop zodat de termijn van overbruggingskrediet zo beperkt mogelijk blijft.

Vraag gratis schatting aan

Een schatting geeft u een idee van de marktwaarde van uw huis. Door een realistische vraagprijs te hanteren, voorkomt u dat uw huis te lang te koop staat en u de vraagprijs uiteindelijk moet verlagen. Dat brengt namelijk extra kosten met zich mee zoals lopende overbruggingskrediet, contracten van nutsvoorzieningen, onroerende voorheffing, tweedeverblijfstaks, brandverzekering…. Sommige vastgoedmakelaars bieden gratis waardebepalingen aan als onderdeel van hun dienstenpakket en hebben de nodige marktkennis en ervaring om de juiste vraagprijs te bepalen.

Het belang van een correcte inschatting van de kosten bij de verkoop van een huis en het streven naar maximale verkoopprijs kan niet worden onderschat. Door deze kosten zorgvuldig te analyseren en te budgetteren, kunnen verkopers voorkomen dat ze voor verrassingen komen te staan en misschien een pak minder zullen overhouden na verkoop dan eerst gedacht. Bovendien kan een grondige evaluatie van de verkoopkosten helpen bij het nemen van strategische beslissingen, zoals het al dan niet investeren in upgrades zoals badkamerrenovatie of tuinaanleg.

Tip! Bekijk de Top 10 vastgoedmakelaars bij u in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze vastgoedmakelaar
deVastgoedkoning.be
9,2 (23)
Maak kennis met de Vastgoedkoning, de vastgoedmakelaar met prijsvaste verkooppakketten.

Ons kantoor heeft een unieke manier van werken. Verkoop uw woning, grond of appartement met prijsvaste verkooppakketten in plaats van variabele commissies.

Ons meest gekozen ALL-IN verkooppakket t.w.v. 4.450 euro (incl.btw) komt vaak voordeliger uit dan wat de meeste makelaars met klassieke commissie vragen. Alle diensten van een klassieke vastgoedkantoor zijn inbegrepen: van samenstelling van verkoopdossier en wettelijk verplichte attesten tot bezoeken met kandidaat kopers.

Bovenop maken we het verschil met tal van nieuwe moderne reclametechnieken die we inzetten om uw eigendom sneller en aan de beste marktprijs te verkopen.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat uw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs