Gids voor het verkopen van uw huis via een vastgoedmakelaar

Gepubliceerd op 01 Jun, 2023

Deel artikel
·
Anastasia Shirshova
Vastgoedmakelaar

Gefeliciteerd met de beslissing om uw huis te verkopen! Het inschakelen van een vastgoedmakelaar is een verstandige keuze, omdat een makelaar de expertise heeft om u te begeleiden tijdens het verkoopproces en u te helpen de beste deal te krijgen. Hier is een gids die u kan helpen bij het succesvol verkopen van uw huis via een vastgoedmakelaar.

Ontvang prijsopgaven van de beste vastgoedmakelaars in uw buurt
zoeken

Stap 1. Onderzoek en selectie van een vastgoedmakelaar

 • Doe grondig onderzoek naar vastgoedmakelaars in uw omgeving. Vraag aan vrienden, familie of buren om aanbevelingen en lees online reviews.
 • Maak een lijst van potentiële makelaars en plan ontmoetingen met hen in om hun ervaring, kennis en tarieven te bespreken.

Stap 2. Waardebepaling van uw huis

 • De vastgoedmakelaar zal een waardebepaling van uw huis uitvoeren op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving, markttrends en de algemene staat van uw huis.
 • Bespreek de waardebepaling met de makelaar en stel vragen over de prijs, de mogelijke verkoopstrategieën en de geschatte tijd die nodig is om uw huis te verkopen.

Stap 3. Voorbereiding van uw huis voor verkoop

 • Werk samen met de vastgoedmakelaar om uw huis verkoopklaar te maken. Dit kan onder andere door het opruimen, schoonmaken, herstellen van eventuele gebreken en het verfraaien van uw woning.
 • Sommige vastgoedkantoren kunnen u een handige lijst bezorgen met advies om uw huis (en tuin!) voor te bereiden op een succesvolle fotoshoot.

Stap 4. Marketing en promotie

 • De vastgoedmakelaar zal verschillende marketingkanalen gebruiken om uw huis onder de aandacht te brengen, zoals online advertenties, vermeldingen op vastgoedwebsites, brochures en open huizen.

Stap 5. Onderhandelingen en acceptatie van een bod

 • Wanneer een potentiële koper een bod uitbrengt, zal de vastgoedmakelaar de onderhandelingen namens u voeren.
 • Bespreek de voorwaarden van het bod met de makelaar en neem een weloverwogen beslissing. De makelaar zal u adviseren over de beste strategie om de gewenste prijs en voorwaarden te verkrijgen.

Stap 6. Afsluiting van de verkoop

 • Zodra u een akkoord hebt bereikt over de verkoopprijs en voorwaarden, zal de vastgoedmakelaar u begeleiden bij de afsluiting van de verkoop.
 • Dit omvat het opstellen en ondertekenen van de koopovereenkomst (“compromis”), het regelen van de nodige documenten en het coördineren van de overdracht van eigendom met de notaris.

Stap 7. Overdracht van eigendom – notariële akte

 • Op de dag van de overdracht zal de koper de afgesproken prijs betalen en in ruil hiervoor de sleutels krijgen.
 • Vaak worden ook oude documenten van de woning zoals bouwplannen of facturen van recente renovatiewerken (het zogenoemde postinterventiedossier of PID) doorgegeven aan kopers.

Stap 8. Afsluiting van de transactie

 • Na de overdracht van eigendom ontvangt u de betaling voor uw huis, minus eventuele makelaarskosten en andere kosten die van toepassing zijn.
 • De vastgoedmakelaar zal u helpen bij het afronden van de transactie en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld uw oude contracten voor water, gas en elektriciteit worden stopgezet.

Onthoud dat elke verkoopervaring uniek is, en het is belangrijk om open en regelmatig te communiceren met uw vastgoedmakelaar gedurende het hele proces. Door samen te werken en te vertrouwen op de expertise van de makelaar, vergroot u de kans op een succesvolle verkoop van uw huis. Veel succes met de verkoop!

Tip! Bekijk de Top 10 vastgoedmakelaars bij u in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze vastgoedmakelaar
DEVASTGOEDKONING.be
9,2 (26)
Maak kennis met de Vastgoedkoning, de vastgoedmakelaar met prijsvaste verkooppakketten.

Ons kantoor heeft een unieke manier van werken. Verkoop uw woning, grond of appartement met prijsvaste verkooppakketten in plaats van variabele commissies.

Ons meest gekozen ALL-IN verkooppakket t.w.v. 4.450 euro (incl.btw) komt vaak voordeliger uit dan wat de meeste makelaars met klassieke commissie vragen. Alle diensten van een klassieke vastgoedkantoor zijn inbegrepen: van samenstelling van verkoopdossier en wettelijk verplichte attesten tot bezoeken met kandidaat kopers.

Bovenop maken we het verschil met tal van nieuwe moderne reclametechnieken die we inzetten om uw eigendom sneller en aan de beste marktprijs te verkopen.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat uw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs